A cserépkályhákban lévő béléstestek a hőtágulás miatt egyfolytában mozognak, tágulnak, összezsugorodnak, ezért idővel repedések alakulnak ki. Ezek a repedések a cserépkályhában eleinte csak esztétikai problémát okoznak, viszont később, 5-20 év múlva kifüstölést is eredményezhetnek. Ha ez a jelenség a korábban jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel túl lett fűtve a kályha.

Mivel a cserépkályhát a mesterek úgy készítik, hogy a kályhacsempéket összekötik, majd a kályhát samottal, vagy cseréppel kibélelik, és külön füstjáratot is ki kell építeni, ezért a cserépkályhák elérhetik az egy tonnát, illetve jóval meg is haladhatják azt. Épp ezért a cserépkályhát több órába is telik felfűteni, de a tárolt hőt akár 10-12 órán keresztül is képes tárolni.

A cserépkályhában csak fával lehet fűteni!

A leginkább ajánlott tűzifák a keményfák: akác, tölgy, bükk.A kályhába csak száraz, legalább 1-2 éve száradó fával szabad fűteni, ellenkező esetben a kályha lekátrányosodik vagy tönkremegy.

Tilos a kályhába túlságosan gyúlékony és nagyon nagy égési hőfokú anyagot tenni, mert a kályha felrobban! Tilos nylont, gumit és minden más olyan anyagot belerakni, mely a tűzrácsra ég, a kályhát károsítja, és dugulását okozhatja.

A cserépkályha akkor jó, ha nem szelel, esztétikus, jól fűt, azaz mind esztétikailag, mind technikailag megfelelő az adott környezetben. Amennyiben a cserépkályha jó, és a csempék még nem használódtak el, (egy jobb minőségű csempe élettartama 100-200év) akkor érdemes megfontolni a cserépkályha megtartását, és újrarakását. Új cserépkályhára akkor lehet szükség, ha a kályha nem tetszik, vagy kellően el van használódva, minden egyéb esetben tudunk megoldást nyújtani a problémára.

Több indoka is van annak, ha visszafüstöl kályhánk. A legegyszerűbb magyarázat, hogy eldugult, – a vízszintes járatok illetve a füstcső megtelt hamuval és korommal – ekkor pucolni kell. Ez 5-10 éves ciklus jóminőségű szárazfa eltüzelése alatt. El lehet a kémény is dugulva, ilyenkor nehezebb a tisztítás, még kéményseprő is kellhet.

A cserépkályhába az első begyújtás előtt ellenőrizni kell a szelelést, mert ha nincs megfelelő huzata, akkor a kémény előmelegítésére van szükség aprófa formájában. Különösen enyhe, esős, őszi vagy kora tavaszi hónapokban is hasonlóképpen kell a huzatot ellenőrizni, és ha kell, a kéményt elő kell melegíteni.

A kályhán található tüzelőajtó fűtéskor zárva van, esetleg a finom szabályzói vannak nyitva, a kályha a hamuajtón keresztül kapja a levegőt.

Céginfo

Óhegyi József Ákos e.v
cserépkályhás mester

Budapesten, és Pest-megyében cserépkályhával kapcsolatban állok szíves rendelkezésére.

Tel.: +36304183292

Email: ohegyi2000@gmail.com

Web: www.ohegyi-cserepkalyhas.hu

 

Vállalási körzet

Ingyenes helyszíni felmérés Budapesten, illetve az agglomerációban, és egész Pest-megyében. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

© 2021 Óhegyi József cserépkályhás mester